уторак, 14. март 2017.

Prolećni cvet

Prolećni cvet
Prolećni cvet











Kako  drugačije najaviti proleće nego jednim cvetom i to jestivim !Pogača je mekana,hrskava,lisnata...Nisam joj odolela !

Priprema :

200 ml mleka
200 ml voda
3 kašike ulja
1 kocka kvasac
1 kašika šećera
3 kašičice soli
1 jaje
900 gr brašna

Za premazivanje :

150 gr margarina
1 jaje
30 gr susam
10 gr laneno seme
3 gr krupna morska so

Priprema :

Pomešati mlaku vodu sa mlekom,dodati šećer i zmrviti kvasac .U drugu posudu staviti polovinu pripremljenog brašna,so,ulje,jaje,isipati tečne sastojke i sa brašnom zamesite glatko testo.Testo odmah podelite na 2 lopte.Svaku loptu podelite na 6 delova i svaki deo rastanjiti oklagijom.Margarin zagrejati i svaki deo premazati (najbolje četkicom ).Slagati jedan deo preko drugog.Zadnju koru ne mazati.Postupak ponoviti i sa drugim delom testa.

Jedan deo rastanjiti oklagijom tanko,premazati margarinom i savijte u rolat.Rolat zaseći na parčiće (kolutove )ali ne do kraja.Rolat saviti u krug i prebacite preko sredine pleha u kome će se peći ,predhodno obloženim papirom za pečenje.

Drugi teo testa razviti u koru pravougaonog oblika na oko 5 mm debljine.Točkićem za testo iseći trake širine 1 cm ,premazati margarinom i svaku traku urolati.Postaviti oko prvog testa sa razmakom.Ostavite najmanje 30 minuta da miruje testo.

Umutite jaje  sa kašikom ulja pa premažite celu pogaču.Na središnji deo pogače stavite susam a oko laneno seme.Pospite morskom solju i ostatak margarina prelijte preko pogače.Peći na 200 C prvih 10 minuta a onda smanjite temperaturu na 180 C i pecite još 15-ak minuta.
Uživajte u divnom ukusu.
Prijatno !

Нема коментара:

Постави коментар